Tovoion TV - tovoion.com
Νεα του Βοΐου - tovoion.com
Νέα Δυτ. Μακεδονίας - tovoion.com
Νεα απο Ελλάδα-Κόσμο - tovoion.com
Τα Νέα των Αγροτών - tovoion.com
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010
Δήμος Νεάπολης Μέρος΄Ζ(Δρυόβουνο,Ι.Μονή Μεταμορφώσεως)
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ tovoiοn.webnode.com ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΥΘΙΜΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΣ SITE
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ
Κώστας Βασιλειάδης
Στην ανάρτηση μας αυτήν θα αναφερθούμε στο Δρυόβουνο του Βο'ί'ου που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Νεάπολης και θα αναφερθούμε και στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Δρυοβούνου της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου Και Σιατίστης.
Δρυόβουνο Βοΐου
Το χωριό Δρυόβουνο βρίσκεται σε μια τοποθεσία της επαρχίας Βοϊου με υψόμετρο 800 μέτρων, στο ΒΔ τμήμα του Νομού Κοζάνης, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα. Συνορεύει με το Νομό Καστοριάς και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Νεάπολεως. Το χωριό πρωτοιδρύθηκε πριν το 15ο αι. μ.Χ. στην σημερινή τοποθεσία Σαϊτα, 1,5 χιλιόμετρο ΝΑ της σημερινής του θέσης. Χαρακτηριστικό του χωριού στο οποίο οφείλει και το όνομα του είναι ότι στην υπάρχουσα βλάστηση της γύρω περιοχής επικρατούν τα δέντρα δρυός, δηλ. βελανιδιάς.
Έξω από το χωριό και σε έναν λόφο βρίσκεται κτισμένη η Εκκλησία που είναι αφιερωμένη στο Άγιο Λογγίνος τον εκατόνταρχο ο οποίος ήταν ο στρατιώτης που φίλαγε το Σώμα του Εσταυρωμένου Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού,και ήταν αυτός που μετά από όλα τα Θαυμαστά γεγονότα που ακολούθησαν της Σταυρώσεως ομολόγησε την Θεότητα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού λέγοντας «Αληθώς ο άνθρωπος ούτος, Υιός ήν Θεού» (Μάρκου ιε' 39, Λουκά κγ' 47 και Ματθ. κζ' 54). Είναι ο πρώτος Αξιωματικός, αλλά και ο πρώτος από τους επισήμους που ομολογεί τη Θεότητα του Χριστού ευθύς μετά την σταύρωσή Του.
Ο λόφος στον οποίο βρίσκεται κτισμένη η Εκκλησία του Αγίου Λογγίνου ονομάζεται "Γολγοθάς''και μέσα στο προαύλιο της Εκκλησίας βρίσκονται τοποθετημένοι τρις μεγάλη Σταυροί,όπου την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου Και Σιατίστης τελεί την αναπαράσταση της αποκαθηλώσεως του Σώματος του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού,όπως έγινε από τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας αμέσως μετά τον Θάνατο του Χριστού πάνω στον Σταυρό.αυτήν την ημέρα πλήθος ευλαβών Ιερέων και πιστών προσκυνητών μαζί με το Σεβασμιότατο,έρχονται εδώ σε αυτόν τον λόφο για να τελέσουν αυτήν την Ιερή Ακολουθία.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
Από το μοναχικό πνεύμα,το πνεύμα της ασκήσεως και της κατά μόνας ζωής εμφορούμενοι οι πρώτοι πατέρες της μονής ζητούσαν τόπον ασκήσεως μοναδικό και τον βρήκαν στο συγκεκριμένο χώρο στο οποίο βρίσκεται χτισμένη η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δρυόβουνο,σε μια τοποθεσία πανοραμική μέσα σε δασώδη έκταση και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων απο το χωριό στην κορυφή του Σάντοβου που είναι συνέχεια του Ασκίου όρους και σε υψόμετρο 1050 μέτρων.
Σε αυτήν την τοποθεσία που Βρίσκεται το Μοναστήρι του Σωτήρος Χριστού,μπορούμε και βλέπουμε την απέραντη ομορφιά της φύσης που μας χάρισε ο Θεός,και μπορούμε να δούμε σχεδόν όλη την περιοχή του Βο'ί'ου από την Νεάπολη μέχρι και την περιοχή του Άργους Ορεστικού,αλλά ακόμα πέρα στον ορίζοντα να εκτείνεται επιβλητική η οροσειρά της Πίνδου.Εδώ ο Ανθρωπος πραγματικά προσπαθεί
να ενωθεί με τον Θεό,όπου με την χάρη Του,κτίσθηκε το μοναστήρι και ο Ναός Του Σωτήρος Χριστού,και υμνείται και δοξάζεται το Άγιον Όνομά Του.
Η ίδρυση της μονής ανάγεται στο έτος 1592, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει εντός του ναού, ενώ η αγιογράφησή του ολοκληρώθηκε το 1652. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες από παλαιότερους, υπήρχε επιγραφή που καταστράφηκε στην οποία ήταν χαραγμένο το 1101 ως έτος ανέγερσης του ναού. Ως γνωστό το μοναστήρι επισκέφτηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος αφού κήρυξε το θείο λόγο, επιδόθηκε στην περιποίηση των μοναχών που ασθενούσαν λόγω επιδημίας. Αφού έφερε νερό από διπλανή πηγή, ετέλεσε αγιασμό, έδωσε στους μοναχούς να πιούν και εκείνοι θεραπευτήκαν. Έκτοτε το νερό αυτό χαρακτηρίζεται ως αγίασμα και το σημείο από όπου αυτό αναβλύζει έχει διαμορφωθεί ως παρεκκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ώστε να μπορούν να το προσεγγίζουν οι πιστοί και να πίνουν το καθαγιασμένο νερό για ευλογία. Κατά τις εμπόλεμες περιόδους που διένυσε το Ελληνικό Έθνος, το μοναστήρι ήταν κρησφύγετο των καταδιοκώμενων και γενικά όσων είχαν ανάγκη βοήθειας. Προσέφερε διάφορα αγαθά στον άμαχο ή μάχιμο πληθυσμό, ενώ επιπλέον αποτέλεσε αποθήκη πολεμοφοδίων και ορμητήριο διαφόρων οπλαρχηγών. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, στη Μονή κατέφυγαν και φιλοξενήθηκαν, ο αδελφός του Ρήγα Φεραίου, Δημήτριος, ο Καπετάν Βάρδας και ο Παύλος Μελάς. Το 1943 το μοναστήρι κάηκε από τους Ιταλούς εισβολείς, μαζί και τα πολύτιμα ιστορικής σημασίας αρχεία του. Η ανακαίνιση της μονής άρχισε το έτος 1996 με την συμπαράσταση του Μακαριστού πια Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, κ. Αντωνίου και με πρωτεργάτη τον πνευματικό μας πατέρα και ηγούμενο της μονής, Αρχιμανδρίτη πατέρα Στέφανο Ρήνο,και με την συνεργασία τόσο των υπόλοιπων πατέρων της μονής αλλά και ευλαβών προσκυνητών και φίλων της μονής που μαζί με τον Γέροντα,ακούραστα έφτιαξαν στο μοναστήρι έργα ζωής.
Εκτός όμως από τα υλικά έργα η αδελφότητα της μονής έχει να επιδείξει και πνευματικό αλλά και κοινωνικό έργο προσφέρονταν την πνευματική αλλά και υλική βοήθεια της σε όσους αδελφούς μας το έχουν ανάγκη.Σε όλη την διάρκεια του έτους καθημερινά τελείται στην μονή η Θεία Λειτουργία,τακτικές αγρυπνίες,και λοιπές ακολουθίες,καθώς και εξομολόγηση από τον ίδιο τον Γέροντα και πνευματικό της μονής πατέρα Στέφανο,αλλά και επήσεις και από τον πατέρα Αντώνιο τον άλλο πνευματικό της μονής.Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου όπου εκείνη την ημέρα συρρέουν πλήθος ευλαβών προσκυνητών στο μοναστήρι σχεδόν από όλη την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας αλλά και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Ελλάδας.
''Μετεμορφώθης εν τω όρει, Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις μαΘηταίς σου την δόξαν σου, καθώς ήδύναντο. Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το Φως σου το άίδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, Φωτοδότα, δόξα σοι.''
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου