Tovoion TV - tovoion.com

Νεα του Βοΐου - tovoion.com

Νέα Δυτ. Μακεδονίας - tovoion.com

Νεα απο Ελλάδα-Κόσμο - tovoion.com

Τα Νέα των Αγροτών - tovoion.com

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Δήμος Ασκίου Μέρος Γ(Πανοραμικές απο την περιοχή)

gcazd1zf0tjymumdrm.jpg
Συνεχίζοντας την φωτογραφική μας περιπλάνηση στην περιοχή του Ασκίου και του ομώνυμου Δήμου σας παρουσιάζουμε ορισμένες πανοραμικές φωτογραφίες απο την περιοχή της Εράτυρας και του Καλονέριου.στις περισσότερες ,διακρίνονται τόσο η Ερατύρα και το Καλονέρι,αλλά και το όρος Άσκιον στους πρόποδες του οποίου,βρίσκεται χτισμένη η Εράτυρα,και ακόμα η παλιά εθνική οδός Κοζάνης Ιωαννίνων που διασχίζει την επαρχία Βο'ί'ου και περνά απο την περιοχή του Δήμου Ασκίου,της Νεάπολης,του Τσοτυλίου,φτάνοντας μέχρι και
τον πεντάλοφο και απο εκεί συνεχίζει προς την περιοχή της Κόνιτσας φτάνοντας στα Ιωάννινα.
unwymx5lo39vfbpk2fnx.jpg

nj2r31gk042fh0ilo3lz.jpg
Σε αυτήν την τρίτη μας ανάρτηση η αναφορά μας θα είναι κυρίως φωτογραφική παρουσιάζοντας έτσι μέσα απο την δική μας φωτογραφική ματιά τις ομορφιές της περιοχή του Ασκίου και μαζί με τις
φωτογραφίες θα αναφερθούμε και στην ανακάλυψη που έγινε στη περιοχή του Καλονερίου κατά την διάρκεια των εργασιών διάνοιξης της Εγνατίας οδού,το κείμενο που ακολουθεί το έχουμε δανειστή απο την διαδικτυακή πύλη του Δήμου Ασκίου.
l9uknx6mw9didg5u8gwa.jpg

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΝΕΡΙΟΥ
Elephas (Paleoloxodon) antiquus FALCONER & CAUTLEY, 1847
Ο προϊστορικός ελέφαντας του Καλονερίου ανακαλύφθηκε το 2006, κατά τη διάρκεια εργασιών για τη διάνοιξη κάθετης στην Εγνατία οδού (Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή) από την εταιρία Κ/Ξ ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε., στην περιοχή του Καλονερίου (θέση Πέρα Ράχες), του Δήμου Ασκίου, του Νομού Κοζάνης. Το έργο ήταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού: Λ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Λ' ΕΚΠΑ, Μουσείο Αιανής) και Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας (ΕΠαΣπηΒΕ). Ακολούθως η ΕΠαΣπηΒΕ
ειδοποιήθηκε το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το Δήμαρχο κ. Βασ. Πάτρα, το Μάιο του 2006, πραγματοποιήθηκε σωστική ανασκαφή. Έγινε επιτόπια συντήρηση εξαιτίας της κακής διατήρησης των απολιθωμάτων και μετά η κατασκευή καλουπιών για την ασφαλή μεταφορά των απολιθωμάτων. Τα καλούπια παρέμειναν στο σχολείο του Καλονερίου υπό την ευθύνη της δημοτικής αρχής μέχρι το καλοκαίρι του 2008, οπότε έγινε και ο τελικός καθαρισμός και η συντήρησή τους, δουλειά εξαιρετικά δύσκολη λόγω της φύσης του υλικού που αποτελούσε τους χαυλιόδοντες. Το Δεκέμβριο του 2008, με πρωτοβουλία του Δημάρχου έγινε η τελική αποκατάσταση και τοποθέτηση στο νέο Δημαρχείο Ασκίου.
Είναι ένα τμήμα του κρανίου υπέργηρου ελέφαντα με ολόκληρους τους χαυλιόδοντες, ηλικίας 125.000 ετών περίπου. Το κοινό όνομα αυτού του ζώου είναι «ελέφαντας των δασών» και χαρακτηρίζεται από τους χαυλιόδοντές του, οι οποίοι αναπτύσσονται πάνω σε μια ευθεία. Οι ελέφαντες των δασών είναι ένα ζώο του Πλειστόκαινου (γεωλογική ηλικία από 10.000 μέχρι 1,8 εκατομ. χρόνια). Ήρθαν από τη μακρινή Αφρική, περίπου 700.000 χρόνια πριν και εξαφανίστηκαν, καθώς όλα δείχνουν, 28.000 χρόνια περίπου πριν από σήμερα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του δείχνει να ήταν ένα μεγαλόσωμο ζώο (6000-7000 κιλά) στο οποίο το δεξιό τμήμα του χαυλιόδοντα πρέπει να είχε σπάσει πολύ πριν από το τέλος της ζωής του, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη η αιτία, κάτι το οποίο διερευνάται. Οι αρσενικοί ελέφαντες χαρακτηρίζονται από πολύ μεγαλύτερους χαυλιόδοντες και μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος από το σημείο του ώμου περίπου τα 3.50 μ., ενώ τα θηλυκά ήταν κατά πολύ μικρότερα σε ύψος περίπου 2.50 μ.. Παρόλα αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως γίγαντες της εποχής εκείνης. εξαπλώθηκαν από τα βόρεια της Πολωνίας έως τα νότια της Ελλάδας και από τα δυτικά της Αγγλίας έως τα ανατολικά της Ρωσίας. Αυτά τα ζώα ζούσαν σε εύκρατα κλίματα σε αντίθεση με τους Τριχωτούς Ελέφαντες (Μαμούθ) που ζούσαν παράλληλα, σε πολύ ψυχρό κλίμα σε ψυχρές και ξηρές στέπες. Οι ελέφαντες των δασών θεωρούνται επίσης οι πρόγονοι των νάνων ελεφάντων των νησιών της Μεσογείου όπως είναι η Τήλος, η Κρήτη, η Κύπρος, η Μάλτα και η Σαρδηνία. Τα ενήλικα άτομα των νάνων ελεφάντων μερικές φορές είχαν ύψος που μπορούσε να φτάσει το 1μ..
Στην έκθεση του νέου Δημαρχείου υπάρχει επίσης μια σειρά από φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τα διάφορα στάδια της ανασκαφής και της συντήρησης των χαυλιοδόντων.
Η έκθεση του παρόντος έγινε επί δημαρχίας Βασιλείου Πάτρα, από την ομάδα του ΑΠΘ: Σπυριδούλα Παππά, Ευάγγελο Βλάχο, Κατερίνα Τσεκούρα, γεωλόγους με επικεφαλής την παλιοντολόγο Ε. Τσουκαλά αν. καθηγήτρια ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Βασίλη Μακρίδη και τον Dick Mol, επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ και ειδικό σε θέματα προβοσκιδωτών. Η απεικόνιση σε σχεδόν φυσικό μέγεθος του ζώου έγινε από τη ζωγράφο Δήμητρα Λαμπρέτσα και η προέλευση των εικόνων της αναπαράστασης ήταν από τον ολλανδό Remie Bakker .
Καλονέρι, Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008
0emqp477i3txh9q85s.jpg

ciodx78ggskdzmoawu.jpg

skk5rw2kjfz2868es8k.jpg
Εδώ βλέπουμε την Εράτυρα στους πρόποδες του Ασκίου όρους
u6tdssupdgs1ndpjpqr.jpg

z7rabavro4sfpwdln7k7.jpg

στη συνέχεια ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την γενική άποψη της περιοχής.
s851u8395wrflg096zne.jpg

ay7b02rukwi074mpg5e.jpg

pnier2hcf42gs2fd2kv.jpg

grwr81zk33lnqzjlyf3.jpg

905lxlpfrqgw58vvbvk0.jpg

και εδώ μια ακόμα του Ασκίου Όρους και της Εράτυρας.
gegxxh3p5l8lg3d695nt.jpg
και θα συνεχίσουμε με μία τέταρτη ανάρτηση για τον Δήμο Ασκίου αναφερόμενοι στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Σισανίου και των Ναμάτων.

''Αννούλα(Συρτό) με το συγκρότημα του Νίκου Αδαμόπουλου απο το Καλονέρι''



Δεν υπάρχουν σχόλια: