Tovoion TV - tovoion.com

Νεα του Βοΐου - tovoion.com

Νέα Δυτ. Μακεδονίας - tovoion.com

Νεα απο Ελλάδα-Κόσμο - tovoion.com

Τα Νέα των Αγροτών - tovoion.com

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ Μερος Γ΄(Μικρόκαστρο,Ι.Μ. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟY)

Συνεχίζοντας το φωτογραφικό μας οδοιπορικό στην περιοχή της Σιάτιστας,σε αυτήν την τρίτη ανάρτηση τελειώνουμε αρχικά με την πανοραμική φωτογράφηση του Δήμου Σιάτιστας,και της γύρω περιοχής,εδώ θα γίνει μια παρουσίαση κάποιων φωτογραφιών από το Μικρόκαστρο που όπως έχουμε πει στην προηγούμενη ανάρτηση μας,ανήκει στον Δήμο Σιάτιστας,της Ιέρας Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή όπως είναι γνωστή στο πανελλήνιο ως η Παναγιά του Μικροκάστρου,και κάποιες πανοραμικές του Βο'ί'ου, η λήψη των οποίων πραγματοποιήθηκε στις
19/2/2010,από την περιοχή του Παλαιόκαστρου απέναντι από την Σιάτιστα και για αυτό τον λόγο τις εντάσσουμε και αυτές στις φωτογραφίες που αφορούν την περιοχή γύρο από τον Δήμο Σιάτιστας,και αφού τελειώσουμε με αυτήν μας την φωτογραφική αναφορά στην περιοχή της Σιάτιστας,θα συνεχίσουμε το φωτογραφικό μας ταξίδι προς την περιοχή του Δήμου Ασκίου.

Κώστας Βασιλειάδης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μικροκάστρου

ldbrhyxrpx34gwodsgl.jpg
Το Μικρόκαστρο(τσιαρούσνο) είναι ένα από τα κεφαλοχώρια του Βο'ί'ου που ανήκει στον Δήμο Σιάτιστας,το οποίο είναι γνωστό στο πανελλήνιο από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς Μονή της Παναγίας του Μικροκάστρου.Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των χρόνων και αυτό συνάγεται από μία επιγραφή που βρίσκεται στο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου ,που χρονολογείτε το 1050 μ.χ,και η επιγραφή αναφέρει ''Ενταύθα Κείται η κάρα Νικολάου Ιερέως''.Το όνομα του το χωριό το πείρε από το όρος Καστράκι που βρίσκεται απέναντι από το χωριό,από το οποίο περνά ο δρόμος που πάει για την Σιάτιστα,και το μέρος αυτό ειναι γνωστό απο την μάχη της Σιάτιστας που πραγατοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1912.

Ι.Μ. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟY
ujv0xlwzxjva8cdfijcu.jpg
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1753 και βρίσκεται σε θέση που προσφέρει πανοραμική θέα του Βοΐου, μέχρι την Πίνδο. Είχε σημαντική δράση στους εθνικούς αγώνες και εορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ιδιαίτερα επιβλητικός και γραφικός είναι ο γιορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου.
Στο μοναστήρι αυτό εκατοντάδες πιστοί από όλη την Δυτική Μακεδονία προσκυνούν κάθε χρόνο την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που
χρονολογείται από το 1603. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η αναβίωση του
εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων οι οποίοι με τα στολισμένα άλογα τους κατεβαίνουν στο μοναστήρι της Παναγίας , για να τιμήσουν και να ευχαριστήσουν την Υπέρμαχο Στρατηγό για τη θαυματουργή της δύναμη. Στον κεντρικό ναό της μονής, που είναι βασιλικού ρυθμού, υπάρχει εικόνα της Παναγίας που αποδίδεται στο χρωστήρα του Λουκά.Από το 1993, η Ι.Μ. Παναγιάς Μικροκάστρου, με προεδρικό διάταγμα χαρακτηρίστηκε γυναικείο μοναστήρι. Η σημερινή ηγεσία του μοναστηριού έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση της εκκλησίας και του περιβάλλοντος χώρου, προσθέτοντας δύο ακόμη εκκλησίες. Οι πιστοί συρρέουν στο προσκύνημα της Παναγιάς, καθʼ ότι ο Έλληνας παραμένει πιστός στις παραδόσεις του.

Εδώ βλέπουμε μια φωτογραφία της Ιεράς Μονής του Μικρόκαστρου η λήψη της οποίας πραγματοποιήθικε,απο την Εγνατία οδό,πριν μπούμε στο δρόμο, που οδηγή τόσο στην Μονή,όσο και στο χωριό.
wjgx7uyiff4jf0btw2nj.jpg
kkjfgdb8cal0x4o1x4ig.jpg

Η Επαρχία Βο'ί'ου όπως φαίνεται από την περιοχή απέναντι από την Σιάτιστα κοντά στο παλαιόκαστρο.
l3vud0xhkhqf6gvua7c2.jpg
wi969q9w89w3b1kiasj.jpg

muz88asuiok26xxnhhr.jpgmqrizmegkq3u0174mkv.jpg
Σε αυτές της φωτογραφίες διακρίνεται το τμήμα της Εγνατίας οδού που οδηγεί στην Νεάπολη και από εκεί στην Καστοριά
r2w6x1gnwk50lfsiq45d.jpg
Και μία ακόμα φωτογραφία της Σιάτιστας
grvztf0qxlacni235xqj.jpg
και έτσι μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώσαμε προς το παρόν το φωτογραφικό μας ταξίδι όσον αφορά στην περιοχή της Σιάτιστας,και συνεχίζουμε προς την άλλες περιοχές που αποτελούν τμήματα της Επαρχίας Βο'ί'ου.

Στην συνέχεια σας παραθέτουμε να ακούσετε το έντεκα.
Tο Έντεκα
Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς σκοπούς της Κεντρικής και κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας. Η μελωδία του αποτελείται από δύο μουσικές φράσεις, που καλύπτουν αντίστοιχα τους δυο στίχους κάθε διστίχου. Ο γρήγορος εννεάσημος ρυθμός δημιουργεί μεγάλη ευθυμία και δίνει στους χορευτές μεγάλη ευχέρεια για αυτοσχεδιασμούς. Χορεύεται με στροφές, πηδήματα και ελαφρά καθίσματα και χαρακτηρίζεται από απόλυτη ελευθερία φόρμας, γι’ αυτό και είναι γνωστός και ως Ξετσάκωτος και Σκόρπιος.

Τι 'θελα και σ’ αγαπούσα

κι δεν κάθουμαν καλά

Πήρα ζάλη στο κεφάλι

δυο μαχαίρια στην καρδιά

Τα ωραία σου τα μάτια

στον καθρέφτη μην τα δεις

γιατί μόνη σου αγαπιέσαι

και εμένα λησμονείς.

Κίνησα να ‘ρθω το βράδυ

μ' έπιασε ψιλή βροχή

το θεό παρακαλούσα

για να σέ 'βρω μοναχή.


Ούτε μοναχή σε βρίσκω

ούτε με τη μάνα σού

μον σε βρίσκω στο σεργιάνι

με τις φιλενάδες σου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: