19/2/2010,από την περιοχή του Παλαιόκαστρου απέναντι από την Σιάτιστα και για αυτό τον λόγο τις εντάσσουμε και αυτές στις φωτογραφίες που αφορούν την περιοχή γύρο από τον Δήμο Σιάτιστας,και αφού τελειώσουμε με αυτήν μας την φωτογραφική αναφορά στην περιοχή της Σιάτιστας,θα συνεχίσουμε το φωτογραφικό μας ταξίδι προς την περιοχή του Δήμου Ασκίου.
Κώστας Βασιλειάδης.
Δημοτικό Διαμέρισμα Μικροκάστρου
Το Μικρόκαστρο(τσιαρούσνο) είναι ένα από τα κεφαλοχώρια του Βο'ί'ου που ανήκει στον Δήμο Σιάτιστας,το οποίο είναι γνωστό στο πανελλήνιο από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς Μονή της Παναγίας του Μικροκάστρου.Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των χρόνων και αυτό συνάγεται από μία επιγραφή που βρίσκεται στο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου ,που χρονολογείτε το 1050 μ.χ,και η επιγραφή αναφέρει ''Ενταύθα Κείται η κάρα Νικολάου Ιερέως''.Το όνομα του το χωριό το πείρε από το όρος Καστράκι που βρίσκεται απέναντι από το χωριό,από το οποίο περνά ο δρόμος που πάει για την Σιάτιστα,και το μέρος αυτό ειναι γνωστό απο την μάχη της Σιάτιστας που πραγατοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1912.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1753 και βρίσκεται σε θέση που προσφέρει πανοραμική θέα του Βοΐου, μέχρι την Πίνδο. Είχε σημαντική δράση στους εθνικούς αγώνες και εορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ιδιαίτερα επιβλητικός και γραφικός είναι ο γιορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου.
Στο μοναστήρι αυτό εκατοντάδες πιστοί από όλη την Δυτική Μακεδονία προσκυνούν κάθε χρόνο την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που
χρονολογείται από το 1603. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η αναβίωση του
εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων οι οποίοι με τα στολισμένα άλογα τους κατεβαίνουν στο μοναστήρι της Παναγίας , για να τιμήσουν και να ευχαριστήσουν την Υπέρμαχο Στρατηγό για τη θαυματουργή της δύναμη. Στον κεντρικό ναό της μονής, που είναι βασιλικού ρυθμού, υπάρχει εικόνα της Παναγίας που αποδίδεται στο χρωστήρα του Λουκά.Από το 1993, η Ι.Μ. Παναγιάς Μικροκάστρου, με προεδρικό διάταγμα χαρακτηρίστηκε γυναικείο μοναστήρι. Η σημερινή ηγεσία του μοναστηριού έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση της εκκλησίας και του περιβάλλοντος χώρου, προσθέτοντας δύο ακόμη εκκλησίες. Οι πιστοί συρρέουν στο προσκύνημα της Παναγιάς, καθʼ ότι ο Έλληνας παραμένει πιστός στις παραδόσεις του.
Εδώ βλέπουμε μια φωτογραφία της Ιεράς Μονής του Μικρόκαστρου η λήψη της οποίας πραγματοποιήθικε,απο την Εγνατία οδό,πριν μπούμε στο δρόμο, που οδηγή τόσο στην Μονή,όσο και στο χωριό.
Η Επαρχία Βο'ί'ου όπως φαίνεται από την περιοχή απέναντι από την Σιάτιστα κοντά στο παλαιόκαστρο.
Σε αυτές της φωτογραφίες διακρίνεται το τμήμα της Εγνατίας οδού που οδηγεί στην Νεάπολη και από εκεί στην Καστοριά
Και μία ακόμα φωτογραφία της Σιάτιστας
και έτσι μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώσαμε προς το παρόν το φωτογραφικό μας ταξίδι όσον αφορά στην περιοχή της Σιάτιστας,και συνεχίζουμε προς την άλλες περιοχές που αποτελούν τμήματα της Επαρχίας Βο'ί'ου.
Στην συνέχεια σας παραθέτουμε να ακούσετε το έντεκα.
Tο Έντεκα
Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς σκοπούς της Κεντρικής και κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας. Η μελωδία του αποτελείται από δύο μουσικές φράσεις, που καλύπτουν αντίστοιχα τους δυο στίχους κάθε διστίχου. Ο γρήγορος εννεάσημος ρυθμός δημιουργεί μεγάλη ευθυμία και δίνει στους χορευτές μεγάλη ευχέρεια για αυτοσχεδιασμούς. Χορεύεται με στροφές, πηδήματα και ελαφρά καθίσματα και χαρακτηρίζεται από απόλυτη ελευθερία φόρμας, γι’ αυτό και είναι γνωστός και ως Ξετσάκωτος και Σκόρπιος.
Τι 'θελα και σ’ αγαπούσα
κι δεν κάθουμαν καλά
Πήρα ζάλη στο κεφάλι
δυο μαχαίρια στην καρδιά
Τα ωραία σου τα μάτια
στον καθρέφτη μην τα δεις
γιατί μόνη σου αγαπιέσαι
και εμένα λησμονείς.
Κίνησα να ‘ρθω το βράδυ
μ' έπιασε ψιλή βροχή
το θεό παρακαλούσα
για να σέ 'βρω μοναχή.
Ούτε μοναχή σε βρίσκω
ούτε με τη μάνα σού
μον σε βρίσκω στο σεργιάνι
με τις φιλενάδες σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου